Saturday, October 15, 2011

roti anpanman



Bahan-bahan ( 10 biji )

290g tepung roti
200cc susu + telur
15g gula
5g garam
15g mentega
3g yis
* 230g inti kacang
telur kuning untuk sapu
kacang hitam untuk mata. Boleh juga diganti dengan kismis
sedikit serbuk koko untuk mulut. Cairkan.

Cara-cara

1.Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. Ikut arahan pada setiap bread maker.
2.Keluarkan adunan dari bread maker. Bahagikan kepada 10 bahagian untuk kepala. 10 ketul untuk hidung. 20 ketul untuk pipi. Saiz pipi mesti kecil sedikit dari saiz hidung. Biarkan 20 minit. Tutup dengan kain bagi mengelak dari kering.
3. Masukkan inti pada bahagian kepala. Tutup dan tekan biar jadi leper. Letaklah mata, hidung dan mulut. Buat sampai habis.
4. Masukkan dalam oven. Penaik selama 40 minit pada suhu 35-40 degree.
5. Kemudian keluarkan roti tadi. Sapukan dengan telur kuning. Di samping tu naikkan suhu oven ke 180 degree.
6. Bakar selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment