Saturday, October 15, 2011

Cinnmon bread



Bahan-bahan ( 10 biji )

250g tepung roti
150g fresh milk
25g telur
25g gula
4g garam
25g butter
2.5g dry yeast
*********
20g butter(topping)
15g gula kastor
1 sudu kecil cinnamon
80g raisin

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan-bahan sehingga dry yeast ke dalam breadmaker. On kan.
2. Bila dah bunyi buzzer untuk masukkan bahan, masukkan raisin.
3. Bila dah siap keluarkan dr breadmaker. Keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit
4. Ambik sebiji dan canaikan. Lipat jadi bentuk bola ragbi. Bahagian tepi lipatan letaklah ke bawah. Buat sampai habis.
5. Dengan pisau, toreh memanjang bahagian atas. Biarkan naik 2 kali ganda.
6. Untuk toppingnya. Potong kecil-kecil butter. Campurkan gula dan cinnamon powder.
7. Bila roti dah naik 2kali ganda, letaklah toping pada bahagian torehan.
8. Bakar dengan suhu 180C selama 12 minit

No comments:

Post a Comment