
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
150g gula kastor
110g tepung self raising
20g serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
(semua bahan di atas diayak)
15g ovalete
5 biji telur gred A
75g minyak masak
60g air disatukan dgn 1 sudu teh emulco coklat
Cara-cara
1. Griskan acuan kek. Lapis dengan kertas serap minyak. Panaskan oven 180°C.
2. Gaulkan ovalette dan gula kastor dalam mangkuk adunan. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati.
4. Pukul dengan kelajuan perlahanselama 2 minit utk sebatikan adunan. Tukar kpd kelajuan tinggi selama 5 minit sehingga aduan kembang dan gebu.
5. Perlahankan kelajuan dan masukkan emulco coklat dan pukul semula selama 5 minit dgn kelajuan tinggi.
6. Masukkan minyak masak dan gaul perlahan-lahan sehingga sebati. Tuang adunan kedalam acuan. Bakar selama 45minit.
7. Keluarkan kek dan terlangkupkan selama 5 minit, kemudian terbalikkan semula ke kedudukan asal supaya kek tdk mendap.
8. Hias kek ikut kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment