Monday, October 17, 2011

Leftover Cake Pudding

Assalammualaikum..



Buat kek tapi tak habis makan? Jangan buang... Boleh simpan untuk buat puding ni :). Resipi godek-godek sendiri hehehe... Penyediaan lebih kurang macam Puding Roti.

Bahan-bahan ( 7-8 orang )

Lebihan kek yang cukup untuk menutupi loyang 8 inci
BAHAN A
1/2 tin susu cair + 1 cawan air ATAU 500ml susu segar
4 sudu besar susu pekat manis (boleh tambah atau kurangkan)
2 biji telur gred AA
1 camca teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
Secubit garam
BAHAN B **Untuk sos custard
1 tin susu cair
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar tepung custard
Mixed fruit cocktail

Syrup dari mixed fruit cocktail tu boleh dicampurkan ke dalam sos custard. Jadi bagi yang gemar kurang manis, boleh omit susu pekat.

Cara-cara

1. Panaskan oven 180'C.
2. Lenserkan butter pada loyang dan susunkan kek yang telah dipotong kecil-kecil sehingga menutupi keseluruhan loyang.
3. Dalam satu mangkuk besar, pukul telur sedikit dan masukkan kesemua BAHAN A. Gaul hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang yang berisi potongan kek tadi dan biarkan selama 1/2 jam sebelum membakar. Kismis juga boleh ditabur dan pastikan direndam dalam adunan sehingga kembang.
5. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak.
6. Campurkan BAHAN B dan masak dalam sauce pan sehingga likat atau tepung custard larut sepenuhnya (kuah tidak terasa bertepung)
Sedia dihidang sejuk atau panas.
selamat mencubaa..

No comments:

Post a Comment