Saturday, October 15, 2011

stew daging



Bahan-bahan ( 4 ORANG )

450g daging batang pinang *kalau xde, daging part lain pun boleh, cume kena ketok
daging tu,nk bg lmbut..
Minyak (agak2)
1 biji Bawang merah besar (dihiris)
1tbsp tepung
1tsp mustard (gmbr kt bwh)
1tsp lemon juice
150ml @ 2/3 cwn sour cream
garam - secukup rasa
serbuk lada hitam - secukup rasa
1tsp tomato puri

Cara-cara:

1. Hiris daging. Jgn nipis sgt n jgn tebal sgt.
2. Panaskan minyak, goreng daging dgn api kuat, slama dua minit shj. Angkat daging gune penyepit atau senduk yg berlubang.
3. Masukkan hirisan bawang ke dlm minyak td, goreng dgn api yg sederhana. Goreng sampai layu.
4. Taburkan tepung, kacau. Masukkan tomato puri, mustard, lemon juice, n sour cream. Kacau. Masukkan daging td, kacau shingga mendidih. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
5. Hidangkan panas2. Boleh mkn dgn roti atau nasi. Nak hidang dlm bread bowl pon boleh.

No comments:

Post a Comment