Saturday, October 15, 2011

Ayam masak Bali.



Bahan-bahan:

Ayam ( setengah ekor)
2 biji bawang besar*
2 biji bawang putih*
1/4 halia*
1 sudu ketumbar*
1 sudu jintan manis*
1 batang serai
2 sudu lada boh
2 sudu kicap
2 sudu santan pekat
2 helai daun pandan
2 sudu kerisik
Ajinomoto dan garam secukup rasa.

cara-cara:

1. Kisar bahan-bahan yang bertanda ( * )
2. Perapkan selama 10 minit bahan kisar bersama-sama ayam tadi.
3. Kemudian goreng ayam separuh masak dan toskan
4. Dengan minyak yang mengoreng ayam yang sama, masukkan bahan-bahan perap tadi dan goreng sehingga naik bau
5. Masukkan cili boh, kicap, kerisik, serai dan sedikit air
6. Tumis bahan-bahan tadi dan masukkan daun pandan.
7. Perasakan dengan ajinomoto dan garam secukup rasa.
8. Hiaskan masakkan dengan cili merah yang di potong memanjang dan sedikit hirisan tomato
siap untuk di hidang bersama-sama nasi.

No comments:

Post a Comment