Assalammualaikum semua.
Jom tengok apa pula resepi yang boleh kita kongsi bersama..
Gabungan cream cheese dan durian. Tekstur yang creamy, lemak manis,
smooth, dan membelai tekak. Sedap dimakan sejuk-sejuk. Lagi lama disimpan dalam
peti sejuk, lagi rasa duriannya.
Bahan-bahan ( loyang bulat 7" utk
kek lebih tinggi atau 8" kek setinggi 1"++ tanpa base )
- BASE BISKUT: (boleh guna kek
span biasa)- sy tak buat
- 140g digestive biscuit,
diblend
- 15g gula kastor
- 60g butter, dicairkan
- FILLING:
- 175g @1C + 1sb + 1/2sb isi
durian, dilecek halus - boleh guna whisk atau diblend kalau nak lebih
halus
- 250g cream cheese, suhu
bilik
- 60g @ 1/4C gula kastor -
boleh krgkn kpd 50g kalau guna fresh cream
- 20g @ 2sb menggunung tepung
jagung
- 90ml @ 6sb susu sejat @
santan - sy guna susu sejat
- 50ml @ 3sb + 1st UHT
whipping cream @ fresh cream - sy guna fresh cream
- 1 + 1/2 biji telur Gred A
- TOPPING: (gambar di atas
adalah separuh dr resepi di bawah)
- 80g isi durian, dilecek - sy
guna 45g
- 32g susu segar - sy guna 15g
susu sejat
- 22g UHT whipping cream - sy
guna 10g fresh cream
- 15g gula kastor - sy guna 7g
gula
- 1/2 biji telur + 1/2 kuning
telur Gred A - sy guna 1/2 biji telur Gred A, baki dari filling di atas
- Hiasan: Serbuk koko atau
1/2C fresh cream, dikocok kental
1.
BASE: Alas dan lengser loyang springform/loose pan dengan majerin/butter
cair dan baking paper. Campur kesemua bahan base biskut dan tekan pada dasar
loyang. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling cream cheese.
2.
FILLING: Panaskan oven 160C. Pukul cream cheese dan gula kastor hingga
gula hancur. Masukkan isi durian, susu sejat, whipping cream, dan tepung
jagung. Pukul sebati. Masukkan telur dan gaul hingga smooth.
3.
Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi base biskut, balut 2-3 kali dgn
aluminium foil dan bakar secara bain marie/water bath/steam bake selama 1 jam,
dengan loyang di'rotate'kan pada 5 minit terakhir.
4.
TOPPING: Campur kesemua bahan untuk topping dan tuang di atas kek yang
dibakar tadi (tak perlu disejukkan dahulu). Sambung bakar untuk 15-20 minit
atau hingga permukaan atas kek sedikit keperangan dan agak kering.
5.
Dah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan kek dalam loyangnya di
atas redai. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam baru dikeluarkan
dr loyang dan dihias dgn mengayak serbuk koko atasnya atau disalut fresh cream.
6.
***Kek tak perlu dicucuk untuk check dah masak atau belum, cukup sekadar
tengok permukaan atas kelihatan agak kering dan sedikit keperangan.
ok. selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment